Zorganizovať zájazd do Dolomitov uprostred jesene bol napriek mojim obávam veľmi dobrý nápad. Turistická sezóna tu síce pomaly ale isto končí, otvorila sa však ďalšia s prívlastkom oberačková.
A keďže aktívneho pobytu v Dolomitoch sme si toto leto užili viac ako dosť, prišiel rad na ten pasívny.
Za centrum Dolomitov di Brenta sa považujú mestá ako Trento, Bolzano či Merano. A tie sú posiate desiatkami tisícok jabloní, z ktorých sa práve v tomto období zbierajú jablká. V tejto oblasti je to veľký sviatok, ktorý sa “svätí” na festivale jablkobrania Pomaria v malom mestečku Livo, ktorého sme sa zúčastnili aj my.
Keď sme k tomu pridali aj exkurzie do okolitých závodov na spracovanie jabĺk spojených s ochutnávkou tradičných miestnych produktov, vyšiel nám originálny enogastronomický zájazd, na ktorom dostala zabrať každá jedna chuťová bunka.
A kto by si myslel, že sme sa iba napchávali jedlom a zapíjali ho kvalitným vínom, veľmi by sa mýlil. Ako správni turisti sme neodolali ani krátkym výšľapom na okolité vyhliadky alebo tiesňavy. Či už s plným žalúdkom alebo nie, odignorovať ich skrátka nešlo.