Arménsko, potulky západom «24.9.2024»

Arménsko, potulky západom «24.9.2024»

🇦🇲 Dejiny Arménska sú jednými z najstarších na svete a Arméni žijúci na svojom území nepretržite už 3500 rokov sa tak považujú za najstaršiu svetovú civilizáciu. Z čias dávnych tu zostalo mnoho stavieb, a aj keď z viacerých sú už iba ruiny, ich historická hodnota je nevýčisliteľná. Príkladom sú aj pozostatky kláštora Zvartnosť zo 7.storočia, dnes zapísané do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.
🇦🇲 O vyspelosti arménskeho národa svedčí aj ich vlastne unikátne písmo, ktoré vzniklo už v roku 405 a dodnes sa aktívne používa. Arméni sú naň patrične pyšní o čom svedčí aj pamätník, ktorý vybudovali na počesť 1600. výročia jeho vzniku, oslavovaný v roku 2005.
🇦🇲 Arménsko sa však okrem bohatej histórie môže pochváliť i krajinou plnou zaujímavých scenérii, kde namiesto hustých lesov a kosodrevín vidime nekonečné rozľahlé pláne so štítmi nie nižšími ako dvetisíc metrov.
🇦🇲 Keď zistíme, že na viaceré z nich vedie dobre prístupná dokonca asfaltová cesta, ani na chvíľu nezaváhame a vyberieme sa autom po jednej z nich. S neuveriteľnou ľahkosťou míňame jeden výškový meter za druhým až sa za malú chvíľu ocitáme pri vysokohorskom jazere Kari Lich vo výške neuveriteľných 3190m. Najvyšší vrch Arménska Mt.Aragac (4095m) nachádzajúci sa nad ním sa nám síce skryl v oblakoch, za to jeho nižší brat Mt. Aragati sa predviedol vo svojej plnej kráse.