Arménsko, potulky juhom «25.9.2024»

Arménsko, potulky juhom «25.9.2024»

🇦🇲 Kto nenavštívil kláštor Khor Virap, v Arménsku akoby ani nebol. Bol vybudovaný v 17.storočí a viaže sa k nemu legenda o väznení sv. Gregora, prvého arménskeho patriarchu. Domáci sa chodia na toto miesto s veľkou úctou klaňať a za blízkych zapaľovať sviečky a turisti si zas fotiť ikonický výhľad na horu Ararat.
🇦🇲 Kláštor Geghard a chrám Garni boli ďalšími z miest, ktoré sme dnes navštívili. Kláštor, ktorý vyniká zvláštnou akustikou, pri ktorej sa sebemenší zvuk odráža v kamenných stenách stonásobne hlasnejšie. Okrem toho vnútrom preteká malý potôčik s liečivou vodou a dokonca tu bol vraj uchovávaný hrot kopije, ktorou bol prebodnutý Ježiš na kríži.
🇦🇲 Na záver dňa a napokon aj celého vyletu sme sa s krajinou, ktorá nám za ten krátky čas prirastla k srdcu, rozlúčili z vyhliadkovej terasy pod pamätníkom Matky Arménie.
🇦🇲 Bolo nám tu spolu prekrásne, navštívili sme veľa nových miest a na tie staré sme sa opäť radi vrátili. Spoznali sme nových arménskych priateľov a presvedčili sa, že dobrosrdečných a pohostinných ľudí je na svete ešte stále dosť. A s týmto hrejivým pocitom sa vraciame späť domov.
Կտեսնվենք շուտով – Čoskoro dovidenia!