Český Krumlov, otáčivé hlediště

Český Krumlov, otáčivé hlediště

Neveľké mestečko Český Krumlov, ktorého obýva niečo cez 13 tis. obyvateľov leží na juhu ČR. Okrem toho, že priamo jeho centrom sa v meandroch kľukatí rieka Vltava, ono samotné je mimoriadnym architektonickým skvostom o čom svedčí aj jeho zápis do Zoznamu svetového a kultúrneho dedičstva UNESCO.

Toľko sme už o Českom Krumlove počuli, že zvedavosť nám nedala a na prelome novembra a decembra 2019 sme v meste a jeho okolí naplánovali malý súkromný predvianočný výlet. Mesto nás natoľko okúzlilo, že pobyt v ňom sme si zopakovali ďalšie nasledujúce roky a rozhodne stojí za to, aby tu pár pekných dní prežili aj ostatní naši spolucestovatelia. Rovnako tak ako pred takmer 100 rokmi Karel Čapek, ktorý o Českom Krumlove napísal krátky cestopis.

“…Já nevím, kolikrát se tady Vltava kroutí, nežli projdeš městem, drže se co možná přímo, překročíš ji asi pětkrát a po každé se divíš, že je tak zlatohnědá a že má na spěch. Kolik má Krumlov obyvatel, to také nevím, ale hospod má čtyřiatřicet, tři kostely, jeden zámek, ale zato veliký, dvě brány a velikou sílu památek, vlastně celé to město je jediná historická památka, což trochu připomíná Sienu nebo Stirling nebo jiná slavná místa. Tak tedy jsou tu staré štíty, arkýře, vikýře, podloubí, oblouky, ochozy, cimbuří, sgrafita, fresky, schody nahoru a dolů, balustrády, kašny, sloupy, patníky, kouty, trámy, mázhauzy, podjezdy, historické dláždění, klikaté ulice, betlémy, vysoké střechy, gotický kostel, minoriti, a všude červené rožmberské růže, kam se vrtneš, vidíš samou malebnost a starodávnost a historickou slávu, ale ve starých předměstích, to už jsou jenom nízké domečky, rukou dosáhneš na střechu, v oknech geranie a nade dveřmi nápis, tady ještě žijí stará řemesla jako v patnáctém století.

Nade vším tady vévodí (opravdu vévodí, a to po vévodech Eggenberských) tamhle nahoře zámek a hlavně věž, jedna z nejvěžovatějších věží, jaké jsem kdy viděl, řekl bych, že věže jsou česká specialita, protože nikde nemají takové divné báně, bachraté cibule, makovice, lucerny, přilepené věžičky a galerie a špičky jako u nás, každé staré české město má svou zvláštní věž, podle které se pozná, že tohle je Hradec a tohle Brno a tohle Budějovice a tohle Český Krumlov.

Co se zámku týče, je celý pomalovaný a potažený freskami vnitř i zevně, ale ze všeho nejlepší je barokní knížecí divadélko, ve kterém ještě visí staré dekorace, mohla by tam v tu chvíli strašit nějaká taliánská opera z osmnáctého století, ale nestraší, protože se tu nesmí z bezpečnostních důvodů hrát. Pak je tam letohrádek Bellarie s takovými žertovnými schody na prsou, a spousta jiných barokních věcí, za tři koruny je toho ažaž…”

PROGRAM:

1.deň

Cestou do Č.Krumlova zastávka v Dolním Dvořišti, kde sa nachádza posvätné miesto Svatý Kámen. Miesto, na ktorom sa vraj v 15.storočí zjavila Panna Mária s dvomi anjelmi, ktorí pri veľkom záblesku rozpolili ozrutný kameň na dve polovice. Oba vyžarujú silnú liečivú energiu. Okolo kameňov bola postavená kaplnka, kde sa dodnes chodia ľudia modliť, prosiť a ďakovať za svoje zdravie.

Cestou k ubytovaniu zastávka pri vodnej nádrži Lipno.

2.deň

Celodenná prehliadka Českého Krumlova – hrad a zámok, ktorého súčasťou je zámocká veža, lapidárium, barokové divadlo i záhrada, pešia zóna v centre, ktorú tvorí systém uličiek s námestiami, časť mesta Latrán i dom s názvom Lazebna, v prípade časovej rezervy presun do mesta České Budějovice, príp. krátka prechádza na Dívčí hrad a menhíre v Holašovicích.

Večerná návšteva predstavenia na Otáčivém hledišti v zámockej záhrade:

8.9.2024 horor Dracula (Nemŕtvy démon gróf Dracula opúšťa svoj hrad v Transylvánii, aby rozšíril svoje pole pôsobnosti a našiel ženu, ktorej portrét ho očaril. Nikto netuší, aký nebezpečný je ten uhrančivý cudzinec. Nikto, až na doktora Van Helsinga…) cena 990CZK/40€

3.deň

Cestou späť zastávka na zámku v Hlubokej nad Vltavou (vstupné: 180,-CZK, seniori 130,-CZK)

námestie v mestečku Telč, zapísané do zoznamu UNESCO od r. 1992

CENA prepravy: 269€/osoba

zahŕňa: prepravu z miesta nástupu (viď prihlasovací formulár) do Českého Krumlova, Hlubokej, Telča a späť, 2x ubytovanie v dvojposteľových izbách Penziónu u Krumlova, 2x raňajky formou švédskych stolov

nezahŕňa: cenu vstupenky na vybrané predstavenie

PRIHLASOVACÍ FORMULÁR v prípade Vášho záujmu o zájazd:

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Predbežne obsadené:
v prípade viacerých osôb uveďte prosím ich mená
Vaše nástupné miesto
GDPR súhlas
VŠEOBECNÉ PODMIENKY súhlas

« 29.10.2021 » Južné Čechy, Svatý Kámen, Lipno nad Vltavou

« 30.10.2021 » Južné Čechy, Český Krumlov 

« 31.10.2021 » Južné Čechy, Vysočina, Dívčí Kámen, Telč