Čierna Hora, turistika aj pobyt pri mori

Čierna Hora, turistika aj pobyt pri mori

Čierna Hora, Crna Gora alebo aj Montenegro je síce malou európskou krajinou, za to vďaka skalnatým horským masívom plná úžasných prírodných scenérií. V krajine, ktorá je 3,5 krát menšia ako naše Slovensko nájdeme jazerá, zálivy, kľukatiace sa rieky a dokonca i vodopády.

Dinárske hory, ktorých je krajina spolu s Albánskom a Chorvátskom súčasťou sú väčšinou krasového pôvodu, čiže voda po dažďoch mizne a zanecháva oblasť kamenistou a vyprahlou. Dobrou správou je, že kras tu vytvoril množstvo jaskýň.

V Čiernej Hore sa nachádza päť národných parkov. V jednom z nich Lovčen budeme tráviť naše pobytové dni a cez ostatné Skadarské jazero a Prokletje budeme prechádzať. NP Biogradská hora a Durmitor si necháme na inokedy.  

Jadranské pobrežie lemujúce takmer 300km územia krajiny je vďaka mestám ako Budva, Bar, Sutomore a iné vyhľadávaným prímorským centrom.

Po minulé roky sme pobyt na Čiernej Hore poňali ako poznávací, ten nasledujúci by sme chceli spojiť aktívny pohyb s tým pasívnym, teda túlať sa po horských turistických chodníkoch s alternatívou pobytu pri mori.

PROGRAM:

1.deň:

Prvou zastávkou na našej ceste budú zaujímavé pyramídy v Bosne, ktorých meno sa spája aj so slávnym tenistom Novakom Djokovičom. Jedna z pyramíd má výšku 220 metrov, vďaka čomu je až o tretinu vyššia ako Cheopsova pyramída v Gize. Samozrejme o pyramídach kolujú informácie, že sú iba podvodom a žiadna ľudská ruka ich nevytvorila. Či vyžarujú nejakú pozitívnu energiu ako je o nich písané sa dozvieme na krátkej prechádzke na vrchol pyramídy Slnka. Okružná túra trvajúca 1:19hod/2,9km/300m prevýšenie.

Večer sa ubytujeme v hlavnom meste Bosny a Hercegoviny v Sarajeve a prejdeme sa centrom mesta, napr. aj tam kde sa odohral atentát na Františka Ferdinanda D´este, následníka rakúsko-uhorského trónu, ktorý spustil I.sv. vojnu.

2.deň:

Pokračujeme smerom na Mostar až ku malebných vodopádom Kravica, ktoré sa nachádzajú na rieke Trebižat, asi 10 km od pútnického mestečka Medžugorie. Sú viac ako 120 metrov široké a 28 metrov vysoké a patria medzi obľúbené výletné miesta Chorvátov, Bosniakov, no aj dovolenkárov z blízkej Makarskej riviéry.

Cestou do Čiernej Hory sa na území Bosny a Hercegoviny zastavíme pri jaskyni Vjetrenica, ktorá je dlhá približne sedem kilometrov a zároveň je najväčšou v krajine. Pre verejnosť je prístupná iba v dĺžke 1800m. Jej názov je odvodený od silného prúdenia vzduchu pri vstupe do jaskyne.

Podvečer už skončíme v čiernohorskej Budve, ktorá sa stane našim prechodným domov na štyri dni. Mesto patrí medzi najstaršie na celom Jadrane. Má zvláštnu atmosféru starobylého mesta, o čom svedčí jej najstaršia časť mesta. Nachádzajú sa tu vychytené pláže ako Slovenská plaža, Mogren, Trsteno a iné.

3.deň:

Po raňajkách sa rozdelíme do dvoch skupín. Jedny môžu deň stráviť priamo v Budve kúpaním sa na plážach, príp. prechádzkou do Starého mesta na jednej strane alebo na opačnej strane promenádou do vedľajšieho prímorského mestečka Bečiči.

Druhá skupina sa vyberie na celodennú turistiku na dva neďaleké vrcholy. Trasa je prechodová, zostupná: Cetinje – Treštenički vrh 1489m –Babina glava 1474m – Koložunske grede – Brajiči – celkovo 18km/6hod + prestávky. Prevýšenie 539m a klesanie 1075m.

4.deň:

Ďalší deň sa opäť rozdelíme na záujemcov o aktívny a záujemcov o pasívny pobyt. Auto nás spoločne vyvezie na Meduvršje, odkiaľ začneme zostupovať po trase – Krstac – Špiljari  – Kotor – celkovo 10km/3:15/zostup 1300m.

Ostatní budú autom pokračovať do turistického prímorského centra Kotor a na kúpanie sa využijú jednu z množstva pláži v zálive Boka Kotorská.

Podvečer sa spoločne presunieme späť do Budvy.

5.deň:

Aby sme okrem NP Lovčen spoznali aj NP Skadarské jazero, pri návrate späť do Bosny a Hercegoviny sa vyberieme smerom ku nemu. Jedná sa o najväčšie balkánske jazero, ležiace na hraniciach Čiernej Hory s Albánskom. Nad jazerom sa prejdem krátkou turistickou trasou popod Velji vrh s výhľadmi na scenériu Skadarského jazera. Jedná sa o prechodovú túru dlhú 1.7km/1hod/130m prevýšenie.

A keďže sa budeme pohybovať v blízkosti spomínaných hraníc, odbehneme ešte do dedinky Korita, z ktorej vedie nenáročný turistický chodník na Grlo Sokolovo s úžasnou vyhliadkou na masívy NP Prokletje. Dvojkilometrový okruh prejdeme za necelú hodinu.

Podvečer už budeme v Mostare, druhom najznámejšom bosnianskom meste, ktoré zdobí množstvo stavieb v osmanskom štýle. Nezameniteľný je aj symbol mesta v podobe Starého mesta nad riekou Neretvou.

6.deň:

Vyrážame smerom domov cez Maďarsko.

CENA 6-dňového zájazdu: 550€/osoba

zahŕňa: prepravu 9-miestnym autom, ubytovanie na 5 nocí v penziónoch príp. hoteloch v dvoj a trojlôžkových izbách (1x Sarajevo, 3x Budva, 1x Mostar), 5x raňajky, sprievod na turistike

V prípade záujmu vyplňte prosím PRIHLASOVACÍ FORMULÁR:

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
v prípade viacerých osôb uveďte prosím ich mená
Vaše nástupné miesto
Vyberte termín:
GDPR súhlas
VŠEOBECNÉ PODMIENKY súhlas

Fotogaléria z nášho posledného zájazdu: